Filosofie

Wij, het team van de Schatkamer, willen er voor de kinderen helemaal zijn. Ieder kind krijgt wezenlijke aandacht als het zich wil uiten over wat het beleefd heeft of over wat het wil, voelt of denkt. Hoe uw kind zich ook uit, met woorden of anderszins, wij doen ons best het te verstaan. We willen zien wie het is en wat het nodig heeft vandaag.


De grondslag voor onze omgang met de kinderen is de Antroposofie. Van ieder kind willen wij het individuele, aparte en unieke zien. We helpen de kinderen vorm te geven aan hun vrije tijd in het ritme van de dag, de week en het jaar.


Het leven in de Schatkamer bestaat uit ont-moeten. Vrij spel, brood bakken, soep koken, in de moestuin werken, kruiden plukken, eieren rapen, de kippen voeren, pannenkoeken bakken,...dit alles biologisch en vers. (Voor)lezen, handwerken, knutselen,. . . En telkens maken we onze ruimte weer gezellig en behaaglijk door rustig en met zorg even iets op te ruimen of schoon te maken.
We gaan ook naar buiten. Daar is lucht, zand en water, een tuin om in te spelen, een moes- en kruidentuin om in te werken en een vuurplek. Wat verder weg zijn bossen, velden, vennen en zandpaden.


Ons speelgoed is niet kant en klaar. Pas met verbeeldingskracht en daadkracht wordt het wat. Er zijn lappen, kisten, planken, stokken, blokken, latjes, touwen en gereedschappen om zelf iets van te maken: een tent, een hut, een boot, een kasteel, een .... Er staat een kist met verkleedkleren, een kinderwagen met poppen en een kast met spullen om te tekenen, schilderen, kleien en knutselen.


In de vakantie hebben we niet alleen de middag, maar de hele dag de tijd. Dan wordt er bijvoorbeeld een kanotocht gemaakt of we nodigen een vakman uit die komt uitleggen hoe je pijl en boog maakt.


Ook gelegenheid voor een kind om ongestoord gewoon zichzelf te zijn, zonder sturing of afleiding van buitenaf, vinden wij van groot belang.


De Schatkamer geeft kinderen hun ruimte.

Ruimte om te doen en ruimte om te laten,
ruimte voor hun stem en ruimte voor hun stil zijn,
de ruimte om hun eigen echte zelf te zijn.


Ruimte ook voor ànders zijn,
anders dan een ander
of anders dan het zelf eerder was.